Thursday, August 18, 2016

Perkembangan Hanan Syahmi

Sewaktu pertama kali bersua muka dengan Hanan...

MashaaAllah gembiranya rasa hati. 

Tak tergambar rasa gembiranya dengan kata-kata.

Macam orang jatuh cinta!

Allahu rabbi, comelnya seraut wajah yang sering dinanti-nantikan ini.

Tak lepas mata ini memandang raut wajahnya.

Alhamdulillah, terima kasih wahai Tuhanku yang telah menghadiahkanku cahaya mata yang sebaik-baik rupa.

Suara Hanan halus. Mudah untuk saya menjaga Hanan kat hospital sebab suara dia halus sangat. Tak la panik bila dengar dia menangis. Kalau Hanan menangis, suara Hanan tak kuat kedengaran. Sekadar bunyi rengekan halus sahaja yang kedengaran. Kecuali pada pukul 3 pagi keesokan harinya, Hanan menjerit sekuat hatinya sampai baby-baby lain pun menangis dengar suara Hanan, Hanan menangis sebab Hanan terlalu lapar gara-gara kurang menyusu sejak lahir. Kesian Hanan :'(

Perkembangan Hanan dari segi Penyusuan Susu Ibu

Hanan tak pandai melekap dengan baik untuk menyusu dengan saya. Saya pun tak reti nak ajar Hanan. Walaupun ada nurse yang ajar, saya tetap gagal menyusukan Hanan. Kesian Hanan lapar je kat hospital. Padahal susu saya melimpah ruah.

Syukur alhamdulillah, hari kedua di hospital, doktor dah izinkan kami balik rumah sebab Hanan dah kencing dan berak masa kat hospital. Gembiranya tak terkata.

Balik rumah, mak saya bantu saya betulkan posisi Hanan untuk menyusu, tapi yang berjaya hanya sekali dua je. Buntu sangat padahal Hanan kena minum banyak untuk elakkan jaundis. Sampai minta suami belikan syringe. Tapi tak guna pun sebab tak reti nak keluarkan susu.

Hari Isnin, pam Haaka sampai rumah. 

Maka bermulalah episod mengepam susu dan menyusukan Hanan dengan botol.

Kerjanya renyah dan lama-kelamaan memberikan tekanan.

Bayangkanlah, Hanan dah lapar.

Hanan menangis terjerit-jerit, susu keluar sikit-sikit.

Lagi tertekan, lagilah susu tak keluar banyak, kan?

Pada hari ke-17, alhamdulillah saya berjaya menyusukan Hanan secara direct.

Bila dah kenal perangai anak, barulah kita boleh kawal diri dia.

Beberapa hari nak biasakan dia dengan direct feeding, memang "bergaduh" dulu sebelum sesi penyusuan tu berjaya.

Kalau dia tolak-tolak, kita sumbat-sumbatkan lagi.

Betul-betulkan posisi badan dan mulut.

Lama-lama alhamdulillah ok. 

Sekarang dah tak payah "bergaduh" macam dulu dah.

Terima kasih Hanan memudahkan kerja ummi :')

Perkembangan Hanan dari Segi Berat Badan

Hanan lahir dengan berat badan 2.95kg. 

Tak capai sasaran ummi dia nak lahirkan baby yang berat lebih dari 3kg. Tapi ok la sebab Hanan baru 37 minggu dalam kandungan. Tak sampai 40 minggu berat Hanan dah lg sikit nak 3kg. Lagipun lebih kurang 3kg je angka tu.

Masa umur sebulan, berat Hanan dah 4.3kg lebih (sukat kat hospital). Ummi pun pelik kenapa nurse kat klinik kesihatan tulis berat Hanan 4.7kg padahal keesokan harinya nurse kat hospital timbang guna penimbang digital tu ummi tengok berat Hanan 4.3kg lebih. Mesti nurse kat klinik kesihatan salah ambil bacaan. 

Hanan pakai Mamy Poko saiz newborn (90pcs) sejak dia lahir. Tak sampai 30 hari rasanya lampin tu dah nak habis. Bila dah nak habis, saiz lampin tu memang dah ngam ngam dengan Hanan. Hanan pakai Mamy Poko saiz S (84pcs) pulak sampai habis 2 bungkus. Ni sampai Hanan dalam 50 hari.

Kelmarin pergi hospital, nurse timbang berat Hanan dah 4.9kg lebih. Hanan dah 52 hari masa ni. 

Patutlah  Mamy Poko saiz S dah ngam ngam dengan Hanan sebab Hanan dah lebih kurang 5kg. Saiz tu fit dengan baby 4kg hingga 6kg. Pandai promoter tu cadangkan saya beli 1 lampin saiz newborn, 2 saiz S.

Baju pula, sekarang Hanan dah pakai baju saiz 3-6 bulan dah. Baju saiz newborn atau 0-3 bulan dah kecik untuk Hanan. Senang nampak perut.  Patut la orang cakap kena beli baju saiz 3-6 bulan jugak sebab dalam pantang pun baby dah muat pakai baju saiz 3-6 bulan. Alhamdulillah ada beli sikit baju saiz M pureen, baju saiz 3-6 bulan dan ada yang hadiahkan baju saiz 3-6 bulan.

Ada yang kata Hanan cepat membesar. Hanan ni suka teran daging. Dia suka menggeliat kuat-kuat sampai menangis. Tu yang cepat membesar agaknya.

Perkembangan dari Segi Gugur Tali Pusat

Tali pusat Hanan dah gugur pada hari kelima dia lahir. Cepat ke tak saya tak pasti ;)

Perkembangan dari Segi Penglihatan

Masa Hanan umur sebulan, Hanan masih belum boleh pandang saya. Saya baru perasan Hanan dah mula pandang saya waktu umur dah masuk 50 hari. Tak sabar nak tunggu Hanan pandai senyum dan gelak bersama motif pulak sebab dia hanya seyum dan gelak dalam tidur je. Seronok sangat tengok senyuman dia. Cair!

Emmm.. setakat ini dulu lah ye perkembangan Hanan.

InshaaAllah nnt saya sambung lagi.

Wassalam.

Monday, August 15, 2016

Permata Hatiku, Hanan Syahmi

Assalamualaikum.

Dah habis dah pantang 44 hari.

Hari ni dah hari ke-50.

Hari ni baru ada peluang nak menulis catatan kelahiran cahaya mata pertama saya,

Baby HS.

 Nama diberi Hanan Syahmi.



Bila digabungkan, nama baby HS ni bermaksud kesayangan yang mulia, yang bijak, yang berani.

Semoga anak ummi sentiasa disayangi dan disenangi oleh insan di sekelilingnya. Moga peribadimu seindah namamu, sayang, Mudah-mudahan inshaaAllah.

Entri kali ni, entri rojak sikit.

Macam-macam perkara ada dalam ni.

Senang nak rujuk untuk anak kedua nanti.

Cekidout ;D


Pengalaman Bersalin Anak Pertama



Kandungan saya dah masuk 37 minggu.


Masa ni dah semakin kerap rasa braxton hicks contraction.

Kalau tak silap dua minggu sebelum tu pun dah selalu rasa contraction tu. Perut pun dah tersenget-senget dibuatnya dek contraction. Kadang berpetak-petak. Kelakar.

Kawan suami ada cakap, kalau selalu contraction tu tanda dah dekat nak bersalin.

Tapi saya tak percaya sangat la.. sebab kawan dia tu lelaki.

Hari Jumaat malam, suami bawa saya makan ikan bakar kat Jeram dengan kawan dia & tunangnya sekali. Uiiiihhh sakan la makan seafood macam itu la kali terakhir boleh makan seafood! Siap bawa beg persediaan ke hospital lagi tu sampai jadi bahan usikan di meja makan, haha!

Lepas makan terus balik. Sampai rumah je, masing-masing "pengsan".

Keesokan harinya, hari Sabtu, tepat jam 4 pagi, saya terbangun dari tidur.

Saya bingkas bangun dan menuju ke bilik air.

Alangkah terperanjatnya saya, i was in 37 weeks of pregnancy, tesis belum hantar lagi, tapi air ketuban pula dah pecah!

Nak tak nak, kena terima la hakikat bersalin pada hari tu.

Saya kejutkan suami, bagitahu air ketuban dah pecah. Darah pun ada jugak dah menitis kat atas lantai. Tak banyak. Setitik dua macam tu je.

Suami saya panik.

Saya suruh dia bersahur pun dia tak nak.

Kami cepat-cepat bersiap ke hospital.

Lepas solat subuh, kami bertolak ke hospital.

Anak pertama boleh la buat gini. Anak kedua nanti, turun tanda je terus kena bergerak ke hospital. Sebab sembang-sembang dengan ibu-ibu kat kk & hospital, ada yang siap terbersalin kat rumah lagi gara-gara anak laju sangat nak keluar. 15 minit lepas turun tanda terus nak bersalin. Ada yang sejam sakit, dah nak bersalin. Yang cerita tu, semua bersalinkan anak kedua.

Ok. Lepas dah sampai hospital.

Keluar dari tempat parking kereta, kami suami isteri jalan kaki pergi PAC kat tingkat 3.

Kat PAC kena check ECG (dengar denyutan jantung baby), check urine.

Lepas tu dah kena bawa naik ke tingkat 4.

Dr check bukaan rahim.

Terpecah lagi, maka lagi banyak air ketuban yang mengalir.

Bukaan baru 2cm.

Katil tak ada yang kosong. Nurse kata tengahari pun tak ada kosong. Petang pun tak tahu lagi macam mana, Jadi, bertapak la kami suami isteri di waiting room.

Pagi tu dah ada rasa sakit dah. Tp sakitnya kejap-kejap je. Kalau tak silap 10 minit sekali.

Belakang baju dah lenjun basah dek kebocoran air ketuban. Tukar pad dah berbelas-belas pad dah. Tetap basah!

Segan je

Orang lain kering je belakang. Kita ni dah basah teruk dah.

Pukul 11 lebih dah makin kuat rasa sakit.

Minta doktor check bukaan.

Doktor tanya, berapa minit sekali dah rasa sakit?

Saya cakap la rasa macam cepat je dah sakit.

Doktor kata tak boleh kerap check sebab nak elakkan infection pada baby.

Tapi dalam 15 minit kemudian, doktor check jugak la bukaan pintu rahim saya.

Baru 3cm!

Alahai sikit je bezanya tp dah makin sakit.

Saya masih tunggu kat dalam.

Dapat la makan nasi tengahari, tapi lepas makan, saya muntah-muntah!

Saya kembali ke waiting room duduk dengan suami dalam pukul 1 lebih.

Saya baring kat atas kerusi tu di atas peha suami.

Kalau sakit je, saya minta suami urutkan belakang.

Dah pukul 3 suku lebih kurang, suami cakap dia nak solat zohor, sekali dengan solat hajat.

Saya tak bagi suami pergi sebab tak nak tanggung sakit sorang-sorang,

Suami ajak masuk dalam check bukaan sebab saya asyik mengadu sakit je,

Sakit dia memang jenis tak boleh tahan dah ni. Mulut tak boleh senyap dah.

Kalau orang lain ada yang jerit-jerit.

Saya habis-habis cakap "Abang, sakit sangat ni abang, Sakitnya."

Mula-mula saya tak berani sebab takut bukaan masih sikit.

Tapi rasa macam tak sampai seminit dah sakit balik ni.

Akhirnya, suami panggil nurse. Saya minta kerusi roda sebab dah rasa sakit sangat dah tu.

Nurse pun datang dengan kerusi rodanya sekali.

Dan.. Saya pun dah tak mampu nak berjalan lagi. nasib baik minta kerusi roda.

Suami tolak saya bawa masuk ke dalam.

Doktor check bukaan rahim.

Kali ni.. 6cm.

Dah boleh masuk labour room.

Mula-mula ada 2 orang nurse.

Dorang ajarkan doa nabi yunus.

Dan bagi saya teran kalau pandai.

Saya cuba tp tak boleh.

Lepas tu makin ramai nurse.. suami saya pula masuk dan lepas tu doktor.

Kat situ, segala macam benda yang saya dah pernah baca kat fb, semua yang salah saya buat. Bila kena tegur baru teringat, aah la kat fb dah bagitahu macam ni. Pendek kata, masa nak bersalin memang totally lost, kena dengar arahan doktor dan nurse je,

Masa berjalan, baby tak keluar lagi. Dorang cakap jantung baby dah tak cantik. Dorang suruh lahirkan baby cepat-cepat.

Masa tu tenaga saya banyak.

Yelah, makan kurma banyak sejak pecah air ketuban.

Tak menjerit dan tak nangis-nangis. Mak andak dah pesan jangan nangis, nanti tak ada tenaga ;)

Tapi...

Saya pulak tak pandai nak teran.

Saya buntu.

Saya risau.

Saya dah mengandungkan dia 9 bulan lebih, takkan saya nak lahirkan dia tanpa nyawa?

Saya cuba jugak.

Akhirnya, tepat jam 3.39 petang, lahirlah baby comel saya alhamdulillah.

Syukur suami saya bagi sokongan kuat, siap tolong saya tundukkan kepala saya waktu nak teran. Selalu lupa nak tunduk balik lepas ambil nafas.

Doktor dan nurse pun sangat supportive, bagi sokongan dan tunjuk ajar kat saya. Takde marah-marah. Syukur sangat.

Alhamdulillah, pengalaman pertama bersalin saya pengalaman yang manis.

Syukur sangat.

Cuma, kalau saya tau bayaran hospital cuma RM21, baik la saya ambil wad kelas kedua.

Masa tu peluang ada sebab nurse tanya nak wad apa.

Ingatkan beratus-ratus, so minta la wad kelas ketiga.

Lain kali saya nak minta wad kelas kedua pulak.

Begitulah kisah bersalinkan Hanan Syahmi saya.

Ok, sekarang nak share pasal barangan baby dan ibu ke hospital pulak.

Senarai Semak Barangan Baby ke Hospital

1. Baju tidur (labour room, spare, masa balik ke rumah)- 3 pasang
2. Mitten and booties- 3 pasang
3. Topi- 1 helai
4. Kain bedung- 2 helai
5. Selimut- 1 atau 2 helai
6. Lampin pakai buang- 10 helai
7. Lapik tukar lampin pakai buang- 1
8. Kapas bulat (Cuci pee & poo)
9. Air semburan (Cuci pee & poo)
10. Tuala kecil (Lap bontot)- 3 helai
11. Bantal kepala- 1

Senarai Semak Barangan Ibu ke Hospital

1. Tudung- 3 helai
2. Maternity pad (Intimate adhesive maternity pad)- 20 paket
3. Seluar dalam pakai buang Guardian (cotton)- 2 bungkus
4. Nursing bra- 3 helai
5. Tisu basah (Lap badan sebab tak mandi langsung kat hospital)
6. Pencuci muka
7. Berus gigi
8. Ubat gigi
9. Getah rambut- 2
10. Sikat
11. Selipar bilik air
12. Stokin tebal- 3 pasang
13. Biskut
14. Air kotak (susu coklat)- 6 kotak
15. Air mineral
16. Kurma, kismis (milk booster)
17. Susu kambing
18. Termos
19. Cawan, sudu
20. Nipple cream (Earth Mama Angel baby in case nipple crack)
21. Baju+kain nak balik rumah
22. Powerbank + USB

Sekian dulu untuk kali ni.

Yang lain-lain menyusul selepas ini.

Tunggu ;)

Thursday, April 28, 2016

Checklist Barang Baby Part 4: Beg Pakaian Baby

Assalamualaikum.

Kali ni saya nak berkongsi alkisah tentang beg pakaian baby.

Saya beli dua jenis beg pakaian baby.

Pertama, beg diaper 5 in 1.

Harga dia RM60 termasuk postage selepas saya tawar-menawar, heeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :D

Harga sebenar beg ni RM55. Postage RM10.

Kena pandai tawar-menawarlah kalau nak murah sikit ;)

Ini dia beg diaper 5 in 1 

Beg ni popular dalam kalangan kaum ibu ni sebab sekali beli beg dapat 5 barang sekaligus! Senang la nak travel jauh-jauh. Balik kampung nanti boleh guna beg ni je.

Beg ni la jugak inshaaAllah akan digunakan sebagai mummy's bag masa nak ke hospital nanti. Malah sekarang pun dah guna buat beg balik kampung. Hehe.

Mula-mula ingat nak gunakan beg yang kecik sikit tu untuk letak baju baby yang akan dibawa masuk ke dalam labour room. Beg yang besar tu letak barang baby & mummy. Tapi, plan terpaksa diubah sebab takut tak muat pulak. Nanti kalau ada beg tambahan, banyak pulak beg suami nak kena bawa.

Lagi satu hal...

Risau suami tersilap ambil beg, terbawa beg yang salah ke labour room pulak.

Panik nak bersalin, bukan boleh diduga, kan?

Jadi, saya ambil keputusan untuk letakkan semua barang baby dalam beg yang kedua ni.

Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!


Beg galas Simple Dimple.

Gigih mummy & daddy dia pergi TCE Baby Expo Shah Alam dua kali semata-mata nak belikan beg yang ada banyak compartment ni.

Baby expo tu dekat je dengan rumah.

Yang bestnya, ada diskaun RM10!

Saya beli dengan harga RM79.


Best betul beg ni. 

Senang nak dibawa.

Galas je kat belakang.

Tak pun gantung kat stroller.

Kulitnya keras dan anti-calar.

InshaaAllah kalis air la, mungkin.

Ada banyak compartment, lepas tu kalau comot, boleh lap je. 

Bawak budak ni tau-tau jelah, kan?

Muat nak letak semua barang baby, alhamdulillah.


Dah siap pun beg pakaian baby ke hospital.

Yang kat dalam jaring tu, pakaian baby untuk suami bagi kepada nurse waktu kat dalam labour room.

Asingkan siap-siap, nanti senang inshaaAllah.

Lampin pakai buang dia saya tak letak dalam beg ni.

Kawan saya nasihatkan bawak je satu bungkus lampin baby tu pergi wad nanti.

Kalau letak pun, satu jelah letak dalam bungkusan barang labour room.

Baby wipes, kawan saya nasihatkan saya bawak je satu gulung tisu tu.

Baby baru lahir kerap buang air besar.

Senang nanti kalau ada banyak tisu lembap.

Oklah.

Sekian saja bab tentang beg baby.

Boleh semak checklist lain kat sini:

Checklist Barang Baby Part 1: Laundry

Checklist Barang Baby Part 2: Bekas Simpan Pakaian & Barang Baby

Checklist Barang Baby Part 3: Barangan Mandian & Penjagaan Baby

Checklist Barang Baby Part 3: Barangan Mandian & Penjagaan Baby

Assalamualaikum.
Alhamdulillah, persiapan menyambut baby dah hampir siap.  
So far, barang kelengkapan asas semuanya dah ada kecuali bath tub.
Benda tu dah beranak nanti baru nak beli pun takpe. 
Sempat je.
Heeeeee :D
Alhamdulillah, saya dah pilih barangan mandian dan penjagaan baby. Dari dulu lagi dah aim nak beli Buds Organics sebenarnya sebab saya tengok anak buah saya kulitnya agak sensitif dan alah pada sabun baby yang ada pewangi. Adik ipar saya bertukar-tukar produk juga masa baby dalam pantang hari tu. Jadi, saya tergerak hati untuk mencari produk yang berunsur organik. 
Hasil pencarian maklumat di internet, saya nampak ramai ibu yang recommend produk jenama ni.
Pada mulanya, suami saya tak bagi saya beli produk ni sebab harganya agak mahal kalau dibandingkan dengan produk-produk biasa. 
Suami kata, anak buah kitorang tu pakai sabun biasa, ok je.
Dia pun masa kecik-kecik pakai sabun biasa, ok je.
Lagipun buat masa sekarang ni banyak benda nak kena settle down.
Tapi atas dasar tolak ansur suami isteri, alhamdulillah, permohonan diluluskan.
Mummy redha berkorban wang ringgit untuk keselesaanmu.
Asalkan dirimu membesar dengan sihat, anakku sayang :')
Akhirnya, bertarikh 28 April 2016, mummy dah check out dan buat payment selaju-lajunya di Bio Harvest. Kebetulan semalam buka facebook Buds Baby. Ada promosi rupanya sehingga 30 April 2016. Diskaun 15% untuk semua produk Buds Organics.

Memandangkan Buds Baby akan join baby expo kat Midvalley bulan Mei ni, jauh sangat, suami suruh beli through website je. 
Tak larat nak bersesak-sesak dengan orang ramai lagi.
Kos petrol aje dah berapa, kan?
Untung lagi beli online ni.

Harga asal semua barang ni RM346.20.

Tapi saya beli dengan harga RM294.27 sahaja.
Kalau dikira potongan diskaun ni, penjimatannya mencecah RM51.93.

Tak ada kos shipping.
Tak ada kos petrol.
Jadi, bagi saya berbaloi la beli kat website tu.

Saya dah compare dengan harga jualan di OBW jugak.

Beza dalam RM30 lebih jugak, plus jimat kos petrol.

Ok, ini antara produk yang saya dah grab through website tu.

Precious Newborn Head To Toe Cleanser

Offer Price: RM50.70 (Normal Price: RM58.90) 
Pack Size: 250ml
Recommendation​
For infant below 6 months old

Benefit​​s
To see a newborn baby is to glimpse the true meaning of a miracle. Cleansing gently is paramount and our ultra mild amino acid and sugar derived cleanser is just the thing. Packed with CALENDULA FLOWER EXTRACT and ALOE VERA to soothe and hydrate. The end result is a simple and kind concoction that removes dirt and grime without harming baby's delicate skin.

How to Use​
How to Use: Remember to bring our Precious Newborn Head to Toe Cleanser with you to the hospital so that your baby‘s first bath is free of harsh ingredients and harmful chemicals. When you bath baby at home, you can either add our cleanser to the bath water or use it directly on baby’s skin. Our cleanser is also ideal for topping and tailing. Add a pumpful of Precious Newborn Head to Toe Cleanser to a tub of warm water and mix well. Dip cloth into water and wipe baby down, starting with his head and progressing down to his feet.

Ingredients​
"Ingredients: Aqua/water, aloe barbadensis leaf juice*. sodium cocoglucoside tartrate, sodium cocoyl glutamate, coco-glucoslde, glyceryl oleate, parfum/perfume, xanthan gum, maris sal (sel de mer), lavandula angustifolia (lavender) oil*, pelargonlum graveolens (geranium) oil*, tocopherol, hellanthus annuus (sunflower) seed oil, geraniol**, citral, linalool**
Parfum made from essential oils
*lngredients from Organic Farming
**Natural constituent of essential oils
100.0% of the total ingredients are from Natural Origin
30.0% of the total ingredients are from Organic Farming
99.9% of the plant ingredients are from Organic Farming"

Soalnya, tak tahu lagi sabun mana yang sesuai untuk baby. Beli jelah dua-dua jenis sabun mandi ni. Habiskan sabun mandi newborn dulu, lepas tu sambung sabun infant ni.

Infant Head to Toe Cleanser


Offer Price: RM33.92 (Normal Price: RM39.90)
Pack Size: 225ml
Benefits
Ideal for new infants, this super gentle amino acid and sugar based cleanser is combined with soothing Aloe Vera and moisture boosting Fructan to cleanse tenderly while helping your new infant's skin to adjust to life on the outside.

How to Use
New babies rarely get more than a little stale and require little effort to remain clean and sweet smelling. Squirt some into baby's bath water for daily topping and tailing. Once a week, clean baby thoroughly by squirting some cleanser onto a wet flannel and wipe baby down, starting with his head.

Ingredients
Aqua/water, aloe barbadensis leaf juice*, sodium cocoglucoside tartrate, sodium cocoyl glutamate, coco glucoside, glyceryl oleate, xanthan gum, lavandula angustifolia (lavender) oil*, fructan, tocopherol, sodium benzoate, potassium sorbate, helianthus annuus (sunflower) seed oil, parfum/perfume, linalool.
Parfum made from essential oils
*lngredients from Organic Farming
99.4% of the total ingredients are from Natural Origin
20.0% of the total ingredients are from Organic Farming
99.9% of the plant ingredients are from Organic Farming


Infant Cream (75ml)



Offer Price: RM30.52 (Normal Price: RM35.90) 
Recommendation
For infant below 6 months old

Benefits
Indulge your new infant with this intensively nourishing cream. The luxurious base of Jojoba and Sunflower oils and Shea Butter is packed with a host of fabulous ingredients like barrier strengthening Inca lnchi, calming Aloe Vera, hydrating Fructan and the extracts of Portulaca, Calendula and Olive Leaf to promote skin regeneration, hydration and to provide anti-oxidants.

How to Use
Pamper and soothe your new baby by applying a generous amount of our new baby cream with gentle strokes. Infant massage is very beneficial to both parent and child and is especially valuable to preterm babies.

Ingredients
Aqua/water, aloe barbadensis leaf juice*, simmondsia chinensis (jojoba) oil*, butyrospermum parkii (shea butter) fruit*, plukenetia volubilis (inca inchi) seed oil*, cetearyl olivate, sorbitan olivate, portulaca oleracea extract, fructan, glycerin, calendula officinalis flower extract*, olea europaea (olive) leaf extract, tocopherol, helianthus annuus (sunflower) seed oil, chamaemelum nobile (roman chamomile) oil*, lavandula angustifolia (lavender) oil*, sodium benzoate, potassium sorbate, phytic acid, parfum/perfume, limonene, linalool.
Parfum made from essential oils
*Ingredients from Organic Farming
99.6% of the total ingredients are from Natural Origin
21.1% of the total ingredients are from Organic Farming
99.4% of the plant ingredients are from Organic Farming


Infant Massage Oil


Offer Price: RM37.32 (Normal Price: RM43.90) 
Pack Size: 100ml
Benefits
Engage in the age old tradition of infant and baby massage with our easily absorbed and unscented Infant Massage Oil. Massaging your baby is a time honoured method of parent-child bonding while improving circulation and pampering their growing skin. With your gentle fingertips and our Vitamin E enriched blend of Jojoba, Sunflower and Virgin Olive oils, baby is sure to thrive.
How to Use
Warm a small amount of oil in your palms then massage baby with your fingertips. Use long, gentle upward strokes. Massage each little finger and tiny toe to improve fine motor awareness and remember to massage between their folds of skin. Some babies enjoy having their faces massaged too, but only try this if your nails are clipped really short.
Ingredients
Caprylic/capric triglyceride, olea europaea (olive) oil*, helianthus annuus (sunflower) seed oil, simmondsia chinensis (jojoba) oil*, tocopherol.
*Ingredients from Organic Farming
100.0% of the total ingredients are from Natural Origin
21.0% of the total ingredients are from Organic Farming
99.9% of the plant ingredients are from Organic Farming

Nappy Time Change Cream

Offer Price: RM33.92 (Normal Price: RM39.90)
Pack Size: 75ml
Recommendation
Nappy Care

Benefits
Produced to help protect baby's bottom between each nappy change, this protective barrier cream of Shea Butter and Jojoba, Sunflower and Sesame oils is combined with calming Bisabolol and anti-oxidant rich Vitamin E to soothe and protect.

How to Use
Apply a tiny amount to baby's nappy area each time he has a clean nappy. Remember new babies have tiny bottoms and require the tiniest amounts.

Ingredients
Aqua/water, olea europaea (olive) oil*, caprylic/capric triglyceride, polyglyceryl-4-diisostearate/poIyhydroxy-stearate/sebacate, simmondsia chinensis (jojoba) oil*, cera alba (beeswax)*, butyrospermum parkii (shea butter) fruit*, bisabolol, tocopherol, helianthus annuus (sunflower) seed oil, pelargonium (geranium) graveolens oil*, glyceryl undecylenate, parfum/perfume, sodium benzoate, potassium sorbate, citral, citronellol, geraniol, linalool.
Parfum made from essential oils
* Ingredients from Organic Farming
99.7% of the total ingredients are from Natural Origin
20.2% of the total ingredients are from Organic Farming
98.8% of the plant ingredients are from Organic Farming

* Pakai lepas tukar lampin baby, heee :D *

Nappy Time Soothing Cream

Offer Price: RM37.32 (Normal Price: RM43.90) 
Pack Size: 50ml
Remarks
Previously known as "Nappy Rash Rescue Cream"

Recommendation
Nappy care

Benefits
Nappy Time Soothing Cream soothes the baby's delicate bottom. The cream helps in protecting and strengthening baby's skin with prebiotic Glucose-oligosaccharide. Packed with ingredients like soothing Shiso extract & Bisabolol, recovery boosting Spent Grain Wax, hydrating Aloe vera, antioxidant rich Olive Leaf extract, this cream will calm the discomfort of baby's skin in no time. Extra Jojoba, Sunflower, Olive and Inca inchi oils moisturise and create an effective barrier to protect the baby's bottom from irritants and harmful intruders.

How to Use
Apply an ample layer onto baby's nappy area at each nappy change. Don't forget to apply between the folds of skin, where it is often most severe.

Ingredients
"Aloe barbadensis leaf juice*, simmondsia chinensis (jojoba) oil*, olea europaea (olive) oil*, sesamum indicum (sesame) seed oil*, helianthus annuus (sunflower) seed oil, cera alba (beeswax)*, polygiyceryl-4 diisostearate/polyhydroxy-stearate/sebacate, caprylic/capric triglyceride, spent grain wax, argania spinosa kernel oil, butyrospermum parkii (shea butter) extract, plukenetia volubilis seed oil*, inulin, alpha-glucan oligosaccharide, bisabolol, tocopherol, perilla ocumoides leaf extract, fructan, olea europaea (olive) leaf extract, pelargonium graveolens (geranium) oil*, parfum/perfume, glyceryl undecylenate, phytic acid, citral**, citronellol**, geraniol**, linalool*.
Parfum made from essential oils
* ingredients from Organic Farming
** Natural constituent of essential oils
100.0% of the total ingredients are from Natural origin
89.7% of the total ingredients are from Organic Farming
95.5% of the plant ingredients are from Organic Farming

* Ni pulak kegunaan kalau punggung baby naik ruam. *

Save Our Skin Lotion (50 ml)

Offer Price: RM37.32 (Normal Price: RM43.90)
Remarks
Previously known as "First Aid Lotion"

Benefits
While your children are playing, let the Save Our Skin (SOS) Lotion protect them from the rough world outside. Shiso Leaf Extract is a powerful soothing ingredients, while organic Tea Tree Oil provides potent anti-bacterial defence, and anti-oxidant rich Olive leaf extract helps to protect skin from free radical damage. Boosted with Prebiotic, Alpha Gluco-oligosaccharide selectively fuels the growth of healthy bacteria while inhibiting the growth of bad bacteria. So keep Save Our Skin Lotion handy in your baby bag and first aid kit, and keep discomfort at bay!

How to Use
Use sparingly as often as you wish (it‘s all natural, after all!). Tea tree oil may sting a little, so always take care to keep lotion away from baby's eyes and mouth.

Ingredients
Aloe barbadensis leaf juice*, cetearyl olivate,. sorbitan olivate, portulaca oleracea extract, malaleuca alternifolia (tea tree) oil*, xylityglucoside, anhydroxylitol, xylitol, perilla ocumoides leaf extract, inulin, alpha glucan-oligosaccharides, bisabolol, fructan, tocopherol, helianthus annuus (sunflower) seed oil, olea europaea (olive) leaf extract, parfum/perfume, glyceryl undecylenate, phythic acid.
Parfum made from essential oils
*Ingredients from Organic Farming
99 9% of the total ingredients are from Natural Origin
86.9% of me total ingredients are from Organic Farming
98.6% of the plant ingredients are from Organic Farming

* Untuk kegunaan bila baby kena gigit nyamuk*


Calming Rub Cream

Offer Price: RM33.92 (Normal Price: RM39.90)
Pack Size: 30ml
Remarks
Previously known as "Calming Tummy Rub Cream"

Benefits
Soothe and calm the baby's with our Calming Rub Cream. It contains a carefully selected blend of organic Peppermint, Ginger and Fennel that work synergistically and effectively. Lavender essential oil is well known for its relaxing and calming abilities, while Aloe Vera calms the skin and Portulaca extract bolsters the skin’s health. Our base of organic plant oils keeps baby’s skin soft and supple.

How to Use
Warm a pea sized amount between your fingers and thumb until it is oily. Then massage baby’s abdomen in a clockwise motion following a circle around the belly button. Allow at least 20 minutes after last feed before massaging your baby.

Ingredients
Aqua/water, aloe barbadensis leaf juice*, simmondsia chinensis (jojobal oil, helianthus annuus (sunflower) seed oil, butyrosperrnum parkii (shea butter) fruit*, cetearyl olivate, sorbitan olivate, menthe piperita (peppermint) oil*, portulaca oleracea extract, foeniculurn vulgare (fennel) oil*, zingiber officinale (ginger) root oil*, lavandula angustifolia (lavender) oil*, olea europaea (olive) leaf extract, tocopherol, potassium sorbate, sodium benzoate, perfume/parfum.
*ingredients from Organic Farming
Parfum made from essential oils
99.5% of the total ingredients are from Natural Origin
32.4% of the total ingredients are from Organic Farming
99.6% of the plant ingredients are from Organic Farming

* Untuk elakkan kembung perut *

Walaupun suami setuju, tapi suami cakap, nanti dah habis barang-barang ni, mahal nak beli lagi. Saya cakap, nanti kulit baby dah tebal sikit, cuba jenama yang lebih murah pun takpe. 

Untuk awal waktu ni, biar baby pakai produk ni dulu sebab kulit baby baru lahir halus lagi,

Tak sanggup tengok kalau baby sendiri naik ruam, tambah-tambah lagi masa dalam pantang nanti.

Tambah-tambahnya mummy dia ni dah la jenis kulit sensitif.

Jangan turun kat anak dah la.

Semoga baby serasi la dengan produk ni ye.

Ameen ya rabbal alameen.

Bi iznillah.

Tak sabar nak tunggu barang baby sampai.

Weeeeeeeeeeeeee :D

Boleh semak checklist barang baby yang lain kat sini:



Tuesday, March 29, 2016

Checklist Barang Baby Part 2: Bekas Simpan Pakaian & Barang Baby

Assalamualaikum.

Kali ni saya nak share persiapan kedua kami suami isteri. 

Hajat di hati nak beli almari pakaian baby. Tapi memandangkan banyak duit dah habis ke barang-barang baby one short je, kami buat keputusan untuk beli je storage box dulu. Lagipun baju baby tak banyak lagi awal-awal ni, hihi. 

Ok la kan.. Selamat sikit, lipas tak boleh masuk kat dalam ni :p Lagipun baju baby tak terdedah kepada habuk kalau simpan dalam bekas yang bertutup. Saya tak prefer bakul cantik yang dijual di pasaran tu sebab baju baby terdedah je. Kalau kena habuk, kesian baby senang nak dapat selesema.


Bekas baju baby 45L
RM45.99
(Giant Seksyen  Shah Alam)


Untuk permulaan ni, muat la nak simpan semua pakaian baby termasuk 12 pasang baju, 4 helai kain bedung, 20 helai kain napkin, 4 helai tuala, 10 helai barut dan 8 helai tuala muka.

Ni pulak bekas simpan barang-barang baby.


Bekas barang baby saiz kecik;
cotton ball, cotton buds, baby wipes, grooming set
RM8
(Giant Seksyen  Shah Alam)



Bekas bubuh cotton ball
RM1
(Giant Seksyen  Shah Alam)



Bekas stainless steel untuk bubuh cecair;
Methylated spirit (cuci pusat baby) dan lembapkan cotton ball dalam air 
(cuci muka baby masa mandi)
RM5.30x2= RM10.60
Daiso AEON Shah Alam


Setakat ni dah belanjakan RM65.99 untuk bekas simpan pakaian dan barang baby.

Okie, sekian dulu. 

Boleh baca checklist yang terdahulu dekat sini:

Checklist Barang Baby Part 1: Laundry

Assalamualaikum.

Persiapan menyambut orang baru dah pun bermula minggu lepas. Pencarian bermula di TCE Baby Expo Midvalley, hari Jumaat, 25 Mac 2016. Banyak jugak the ummi shopping kat sana! Begasi pun dah berat yang amat. Letak lagi mamypoko tiga bungkus kat atas tu. Pastu dengan laluan yang amat sempit, nak pengsan bawak barang-barang :p

Sekarang ni the ummi sekarang tengah sibuk cari barang baby. Kali kedua shopping kat Manjaku Baby Mall, Silibin. Yang ni banyak diskaun kat mitten & booties & baju jenama Fiffy.

Semalam pulak kali kedua shopping barang baby. Mostly nak lengkapkan baju baby & cari kelengkapan mendobi.

Rasanya 5 kali shopping baru lengkap semua ni (>_<)

Menurut kata adik ipar, by 7 months of pregnancy, semua benda basic dah kena ada. Sebab ada orang bersalin awal, so just be prepared. Mintak-mintak baby ni lahir ikut due dia la ye, ameen ya rabbal alameen. Lagi satu, sekarang ni pun dah 6 bulan, asyik mintak kerusi roda kat suami masa shopping. Dah sarat lagi la tak larat nak pusing mall cari barang kan, huhu. Suami kata masa jalan bukan main nak duduk dalam troli la, nak duduk atas kerusi roda la. Dah sampai tempat baby, terus segar hahaha!

Ok la, tanpa berlengah lagi, saya nak share dulu barang-barang mendobi yang saya dah beli.


Bakul laundry; 
bakul baju & bedung , bakul barut & napkin, bakul mitten & booties 
RM5x3= RM15 
(Giant Seksyen 7 Shah Alam)


Kelebihan pakai bakul laundry jenis macam ni adalah kita boleh gunakan sebagai baldi tambahan ketika mendobi jugak ;)

Baldi
RM5x2= RM10
(Giant Seksyen 7 Shah Alam)


Baldi ni memang kena beli dua jugak untuk tujuan merendam, membasuh dan membilas baju baby dan lain-lain

Laundry net;
mitten & booties, barut, baju, selimut, napkin & bedung
RM 5.30x4=RM21.20
Daiso AEON Shah Alam


Kalau basuh guna mesin basuh nanti kena la guna jaring ni untuk mengelakkan baju baby rosak & boleh elakkan benda kecik-kecik terjatuh masa nak keluarkan dari mesin or masa nak sidai kain

Detergent Pureen ABD
RM21 
(TCE Baby Expo Midvalley)


Masa beli ni tak bau pun sabun ni. Beli sebab ramai yang buat review bagitau sabun ni bagus. Wangi jugak la sikit :)

Ampaian bulat panjang-panjang²
RM8
(Giant Seksyen 7 Shah Alam)



Ampaian bulat bersepit & penyangkut baju kanak-kanak
RM5.30x4=RM21.20
(Daiso AEON Shah Alam)


Penyangkut baju kanak-kanak ni beli cukup-cukup je dengan baju baby yang ada. 

Penyangkut bulat bersepit tu pulak tak cukup untuk sidai semua mitten and booties sebab terbeli banyak sangat, hihi.

So far, untuk mendobi saja nak berhabis RM96.20.

Nantikan barang-barang baby untuk part lain dalam entri yang seterusnya. Stay tune!

Okie, sekian dulu. 

Boleh baca checklist yang seterusnya dekat sini:






 
Spektrum Cinta © 2008 ♥ Template by B.K