Tuesday, September 01, 2015

#fairuzahirul Dah Bertunang

Assalamualaikum.

Kali ni saya nak review pasal majlis pertunangan saya.

Kita mulakan dengan pakaian dulu.

Baju



Masa awal semester lima, saya dah start plan untuk bertunang. Time tu duit tak masuk lagi, so saya pinjam duit tunang saya dulu. Tunang saya student masa tu, so pinjam je la yang boleh ;) Saya pergi cari kain untuk buat baju kat KL. Masa tu saya ajak kawan-kawan saya, Radhiah & Che Wan.

Target saya memang nak beli kain jenis lace. Ada orang rekemen beli kain kat Cosmic. Saya amek kain lace sekali dengan lining, harga RM170. 

Tempah pulak dekat kedai tailor kat tukang jahit Cina yang kat area Medan Gopeng tu. RM98 dia charge. 

So, overall kos baju RM268.

Tudung & veil


Masa nak cari tudung ni, ayah beria-ia benar nak bawa saya pergi cari tudung. Saya pun ikut ajelah. 

Saya ajak ayah cari tudung kat Greentown Nova. Dah pusing-pusing satu Greentown Nova, sekali tak ada pulak tudung warna pink yang boleh matching dengan warna baju. Bayangkanlah, letak kereta dekat tempat letak kereta GM, pastu jalan kaki pulak ke Greentown Nova. Sekali, tak ada tudung yang boleh beli. Panik dah saya. 

Kesian pulak bila fikirkan ayah. Nak tak nak, saya patah balik ke kedai yg dekat dengan Spirit Media tu. Belilah tudung dari Turki bidang 60 ni. RM25 aje selepas ditawar-tawar harga. Oklah, kosong aje. Boleh naikkan seri dengan veil. Yang penting terletak elok dekat muka. Takde jatuh-jatuh kat atas dahi tu. Alhamdulillah tak stress dengan tudung masa hari bertunang tu. 

Veil pulak, alhamdulillah, kakak saudara saya bagi pinjam veil dia masa dia nikah dulu. Dapat save sikit, hehe. Thank you, Kak Nana.

Kesimpulannya, kalau tak nak pening-pening nak matching warna, pilihlah warna baju yang boleh mix and match dengan warna putih. Huhu~

Overall, kos tudung dan veil RM25.

Pelamin



Sebenarnya perlu ke tak perlu pelamin masa bertunang? 

Tidak kalau kita tak cukup bajet, tapi perlu kalau kita ada bajet dan kita suka bergambar.

Berdasarkan pengalaman saya, meriah sangat kalau ada pelamin sebab kami seronok bergambar masa tu. Yang paling saya suka, gambar sarung cincin peluk cium dengan bakal ibu mertua pun cantik simpan buat kenangan.


Cantik, kan? Heheeee :D

Mula-mula saya pening fikir pasal hiasan bilik sebab opah suruh beli cadar. Saya google2, tengok macam mahal aje cadar. Nak dekat RM500. Tu baru cadar, belum lagi hiasan lain. Lagi pulak, ummi cakap opah suruh bawak turun katil dari atas ke bawah. Macam susah-susah aje. Then nanti siapa pulak yang nak menghias bilik? Kita ni bukan reti sangat nak hias bilik untuk bertunang. So, saya decide untuk tempah pelamin aje.

Saya tempah dengan satu butik ni. Harga RM400. Tapi tak bincang lagi nak pelamin macam mana sebab masa tu sibuk dengan final exam. Habis exam baru boleh fikir. Barulah tahu, RM400 tu tak dapat kalau nak kerusi. 

Pastu, jumpa wedding planner lain pulak yang boleh bagi harga RM400. Terus ambik je dengan dia. Bayar deposit RM100. Pastu masa dah siap pasang, terus bayar habis. Thanks to Mak Andak pinjamkan duit sbb masa tu tak ada duit dalam tangan lagi. Oh, btw dapat bunga tangan sekali tau masa tu. Suka3!

Thank you ayah, spend RM400 untuk pelamin :')

Hantaran

Boleh rujuk post yang ni, Hantaran Bertunang. Terima kasih semua yang beri sumbangan. Moga Allah balas kebaikan kalian.

Make up

Make up RM100 aje. Kak Emma yang make up kan. Butik dia kat Batu Gajah.

Jurugambar

Saya tak booking mana-mana jurugambar. Gambar-gambar kat atas ni adik saudara saya, Nur Anis Adila Azman yang amekkan. Alhamdulillah, saya bersyukur sebab ada adik saudara saya yang pandai amek gambar. Dah la cantik, tak ada charge pun. Siap bagi CD lagi. Thank you so much Dila Azman. Much love! XOXO

Katering

Katering ayah deal dengan katerer yang dia kenal, Yusmadina Catering. Overall ayah spend untuk makan-makan RM1500. Makan tengahari RM1K, campur kenduri adik saya belah petang RM500. Tapi khemah ayah kena bayar duit khemah dengan orang lain kalau tak silap sebab kenduri kat Batu Gajah, katerer tu pulak tak cover luar dari Ipoh. So dia tak bagi khemah sekali. 

Thank you ayah, spend RM1K lebih untuk makan-makan. Terima kasih jugak semua yang bagi bantu ringankan ayah untuk kos makan-makan ni. Terima kasih :')

Alhamdulillah, akhirnya semua berjalan dengan lancar. Jazakumullahu kahiran kathira buat semua yang memudahkan segala urusan. Terima kasih atas sumbangan kehadiran, sokongan moral, tenaga dan wang ringgit. Moga Allah membalas segala kebaikan kalian.

Hati pun semakin tenang, alhamdulillah.

One step closer.

#fairuzahirul

No comments:

 
Spektrum Cinta © 2008 ♥ Template by B.K