Monday, December 09, 2013

A Route to Be A Successful Muslimah: Part One


Assalamualaikum.

Lama tak menulis di sini.

A route to be a successful muslimah?

I'm on my way.

It is true.

Changes.

It needs some adjustments.


Steps to be followed by:

  • Find therapy; Al-Quran, zikir, selawat, lagu-lagu pemberi semangat, kata-kata motivasi, novel dan apa-apa yang diminati selagi tak melanggar batas syarak.
  • Istiqamah buat perkara baik, walau sekecil-kecil perkara baik; Hari-hari nak baca Al-Quran, baca Al-Mathurat. Istiqamah, it means tak boleh tinggal.
  • Elakkan diri daripada negativity; bercakap dan buat perkara-perkara yang tak baik, elakkan diri daripada orang yang membawa kita ke jalan yang salah.
  • Remember Allah, every second, every minute, everytime, everyday!


Be a good muslimah, and you'll be happy :)


Friday, September 13, 2013

Wednesday, August 14, 2013

Alahan Makanan

Assalamualaikum.

Lama tak jenguk blog. Bersawang sangat dah ni. 

Meh kita cuci meh.

Sebenarnya kite nak cite ni.

Dengarlah. Dengarlah.

Ok. Dengar ye.

Hari ni doktor nak jumpa saya. Eheh. Perasan. Tak. Tak. Tadi saya jumpa doktor pakar ENT. 

Debor memang debor.

Ateeee? Siapa suruh awak imagine kamera masuk hidung bagai? Siapa suruh? Haha! :p

Bila nama kena panggil, saya masuk dengan kembar saya.

Jumpa la doktor tu.

Doktor tu memang baik gila. Friendly. Down to earth. 

Kemahiran Insaniah tinggi tu.

Things happened kalau nak tau.

Mula- mula doktor spray lubang hidung saya. Then, doktor masukkan kain warna putih kat dalam hidung. Kena bernafas ikut mulut. Takleh hembus ikut hidung. Dah tu, doktor suruh tunggu kat luar kejap. 

Dah lama sikit, doktor panggil masuk. Doktor keluarkan balik kain putih tu. Then, doktor masukkan kamera nak tengok masalah dalam hidung.

Masa ni dah boleh bernafas ikut hidung dah.

Alhamdulillah. 

Lega hidung. Dah tak sumbat dah.

Doktor pesan, kena berpantang makan. Kalau makan something, then hidung sumbat. Kenalah elakkan makanan tu. Kita sendiri boleh tahu badan kita tak sesuai makan apa. 

Perasaan tu mestilah sedih. Tapi sebenarnya tak perlu sedih dah kurang satu nikmat hidup. Nak yang indah-indah tu, semua di syurga. 

Baiklah. Tanpa melengahkan masa, kita tengok ubat apa yang saya dapat.

Ubat nombor satu, ubat titis. Mesti pakai ni dulu sebelum ubat nombor dua, tapi bila perlu sahaja. Cara pakai dia. Mula-mula baring. Kalau hidung belah kanan sumbat, mengiring ke kanan. Camtu jugak untuk belah kiri. Then, bubuh dua tiga titis.


Ubat nombor dua, nasal spray. Cara pakai dia, duduk. Masukkan kat dalam lubang hidung. Condongkan ke arah mata. Kalau lubang hidung belah kanan, ke arah mata kanan. Camtu jugak sebaliknya. Then, spray sekali je. Ok.


Ubat-ubat lain tu kena makan ikut dos dan masa yang ditetapkan. Simple!

Then, kena elakkan makanan yang saya alah. 

Ni sedikit info yang saya dapat dari blog Dr. Zubaidi.

Antara makanan yang mengandungi kandungan histamine yang tinggi:



That's all for now. 

Wassalam.

Friday, January 04, 2013

Tips Menghadapi Peperiksaan


Assalamualaikum!

Helloooooooooo!

Exam belum habeh lagi!

Saya masih lagi dalam keadaan begini!

Buku oh buku!

Ini kali pertama saya menghadapi peperiksaan di universiti. Rasa macam budak u sangat, haha! Memandangkan ni kali pertama saya di u, banyak benda pun testing-testing. Cara belajar pun testing jugak. Kadang-kadang tak berapa nak betul cara tu. Takpelah, jadikan pengajaran. Sem depan, cuba buat lebih baik lagi.

So sekarang, saya nak kongsikan tips-tips setelah melakukan testing ke atas diri sendiri. Check it out!

1. Jaga Kesihatan

Minum air kosong banyak-banyak. Sebaik-baiknya 2 liter sehari. In shaa Allah, sihat walafiat. Jangan baca buku sampai tak makan. Badan perlukan stamina yang cukup. Tambah-tambah lagi kalau nak berjaga malam. Tapi kalau rasa tak sempat nak makan, ada baiknya kalau berpuasa.

2. Pilih Lokasi Belajar 

Jangan balik rumah dan jangan confident sangat boleh buat ulangkaji di rumah. Oh! Jangan! Jangan cari masalah! Saya dah cuba dah dan saya gagal untuk fokus bila belajar di rumah. Dapat baca sikit-sikit aje. Saya balik u dua hari awal sebelum exam. Sampai kat u, saya terus duduk di masjid universiti. Alhamdulillah, banyak ilmu boleh masuk dalam kepala. Best sebab masjid tu luas. Kalau ada orang bercakap-cakap pun tak effect sangat. Tapi kalau dah ramai sangat, susah sikit nak fokus. Lepas subuh sampai zohor tu nice sebab tak ramai orang. Bila dah masuk zohor, makin ramai orang. Sekali aje ulangkaji di masjid. Lepas tu dalam bilik sendiri. Study dalam bilik pun ok, sebab ada meja belajar. Pencahayaan pun bagus. Maka duduk jelah kat u ye! Study molek-molek.

3. Berjaga Malam

Mula-mula terfikir jugak nak minum minuman berkafien untuk berjaga malam, tapi bila memikirkan kesan sampingan minuman berkafien ni, terus tak jadi minum. Saya ni tahap once in a blue moon la jarang minum minuman macam tu. Sekali minum, kuat betul effect dia. Memang tak boleh tidur, tapi badan rasa tak selesa. Rasa lemah. Jantung berdebar. Bagi mengelakkan masalah tu, saya buat keputusan untuk mengubah corak tidur saya. Apa yang saya buat, saya ulangkaji sampai pukul 10 malam. Lepas tu tidur kejap. Pukul 1 pagi berjaga semula, sambung ulangkaji. Pukul 4 pagi sambung tidur sampai pukul 6 pagi. Setakat ni cara tu baik. Alhamdulillah, saya tak pernah blank masa nak jawab soalan. Semuanya atas izin Allah. Banyakkan berdoa agar Allah berikan kekuatan dan pertolongan, ye! Lagi satu, jangan lupa set alarm untuk kejutkan diri kita!

4. Doa dan Tawakal

Setelah berusaha, berdoa dan bertawakal kepada Allah. Jangan stress. Bila stress, satu ilmu pun tak boleh masuk dalam kepala. Masa tu, sila pasang niat belajar lillahita'ala. Baca kerana nakkan ilmu, bukan untuk jawab exam semata-mata. Cuba untuk tenangkan diri. Jangan lupa baca doa sebelum belajar. Minta mak ayah doakan kejayaan kita. Selebihnya berserah kepada Allah. In shaa Allah dapat jawab dengan tenang.

Sekian.

Ada lagi dua paper. Cayok, cayok, Cik Cinta! ;)


 
Spektrum Cinta © 2008 ♥ Template by B.K