Sunday, December 16, 2012

My First Final Exams in University


Assalamualaikum.

Final exams dah dekat dan saya rasa sangat nervous!

Kalau masa diploma, study last minute is okay. Still boleh dapat A, paling koman A-.

Kalau masa degree ni pun nak buat perangai study last minute ni, tatau la jadi apa nanti.

Takut. Takut.

So, from now on dah mula kena study.

Semoga kejayaan mengiringi daku. Ameen.



Ameen



Hwaiting!


YOU ARE WHAT YOU READ! 

Bagamaina Aku Mula Bertudung Labuh?


Assalamualaikum.

Masa nak masuk tingkatan satu, ayah saya nak hantar saya pergi sekolah agama. Masa tu dah last minute jugak baru nak cari sekolah. Orang lain semua dah ada sekolah. Ada yang dah dapat Madrasah Idrisiah (Madid), KK. Ada yang dah dapat Sekolah Taayah. Saya langsung tak apply mana-mana sekolah pun lagi. Saya pun pelik, masa kakak saya nak masuk tingkatan satu ayah saya sibuk apply Madid. Bawak pergi ujian. Tapi masa saya, ayah tak kisah pun. Agaknya ayah fikir saya pun mesti tak dapat masuk Madid, kot atau ayah sibuk dengan kerja. Saya pun tak pasti. Bila nak dekat bukak sekolah, saya risau. Nak masuk sekolah mana, ni?

Tak lama lepas tu, ayah saya bagitau nak hantar saya pergi Sekolah Menengah Al-Hidayah, Ipoh, Saya pergi ujian, lepas tu result positive. Pihak sekolah bagitau, kena pakai tudung labuh. Saya ok aje. Orang suruh pakai, saya pakai. Kalau suruh bukak je saya protes, haha. Masa tu, saya beli tudung labuh dekat satu kedai tudung dekat Megoplex. Comel je tudungnya. Saya pakai la tudung labuh sepanjang di SMAH.

Masa tingkatan dua, saya gatal-gatal nak pindah sekolah. Nak sekolah sama dengan kawan. Saya dah pasang strategi nak tukar ke Sekolah Menengah Raja Chulan. Ada Bahasa Arab jugak. Bila dah keluar, tengok-tengok tak dapat sebab asrama dah penuh. Pastu mak saya apply Sekolah Mengah Seri Puteri, Ipoh. Di situ bermulalah era tudung singkat.

Kakak saya cakap, kat sekolah ni tak boleh pakai tudung labuh. Pastu saya pergi potong tudung labuh tu. Habis rosak tudung tu pasal saya memang tak ada bakat nak potong tudung masa tu. Rugi. Rugi. Saya beli tudung singkat, tapi masih menutupi dada. One day, pergi GM pakai baju sekolah. Masa nak bayar, ada pengetua SMAH pulak dekat depan. Rasanya dia perasan saya. Tapi saya buat tak tahu je, sebab malu pakai tudung singkat. Zaman tak matanglah katakan.

Bila masuk IIC, tengok orang pakai tudung labuh rasa nak pakai. Tapi tak ada kekuatan. Rasa macam tak cukup baik untuk pakai tudung labuh. Hold.


Saya jugak suka baca blog someone yang saya kagum. Beliau manis bertudung labuh.  Suka tengok, rasa nak jadi macam dia, tapi hold lagi.


Masa di universiti ni, saya mula berjinak-jinak dengan usrah.

Perasaan tu datang lagi.


Suatu hari, naqibah saya cakap dia pakai macam tu sebab dia rasa selamat. Selamat? Selamat macam mana tu? Masa tu memang tak faham, tapi berat mulut nak bertanya.

Sehinggalah suatu hari, saya terfikir sorang-sorang. Saya ni dah la suka duduk kat depan kat dalam kelas. Pastu pakai tudung singkat pulak tu. Kalau menulis, kembangkan tangan tu tak ke nampak bentuk badan dari belakang? 


Saya fikir, saya dah tak boleh bertangguh-tangguh lagi. Kali ni nak kena mula bertindak. 

Alhamdulillah, memang Allah permudahkan jalan saya. 


Saya ada kawan yang jual tudung labuh. Kebetulan masa tu, ada orang bagi duit kat saya. Alhamdulillah, akhirnya impian saya tercapai.


Alhamdulillah. Memang persekitaran di universiti ni menerima seorang saya yang bertudung labuh ni. Kawan-kawan banyak bagi sokongan dan kekuatan. Salah seorang daripada kawan saya pun baru berhijrah pakai tudung bidang 60. Jadi semangat nak berubah tu lebih.

Tapi berbeza penerimaan keluarga. 

Mak saya suka kalau saya pakai tudung moden-moden ni. Adik-beradik saya pulak sangat fashionable. Up to date. Saya rasa terasing. Macam ugly duckling.

Tapi bila balik universiti saya dapat balik kekuatan.


Naqibah saya nampak saya dari jauh. Beliau hantar sms, cakap saya cantik bertudung labuh. Genggam hidayah erat-erat. Istiqamah. Saya terharu dengan sokongan beliau. Masa usrah, saya cerita pasal penghijrahan saya. Penerimaan keluarga. Dari situ saya dapat kekuatan balik.

Saya tak kira berapa lama dah pakai tudung labuh ni. Tapi alhamdulillah saya rasa selesa dengan imej ni. Betullah, rasa selamat.

Bila kita niat nak berubah jadi baik, Allah akan hantar orang yang baik-baik untuk kita. Percayalah!

Melawat lembu kacukan di MAHA

P/s: Saya tengok isteri Hilal Asyraf, pakai tudung labuh. Nampak eksklusif. Bertuah Hilal Asyraf. Saya tengok diri saya, pakai tudung singkat. Kesian suami saya, kalau saya tak eksklusif macam isteri beliau. Dari situ, saya berazam nak jadikan suami saya seorang lelaki yang bertuah macam Hilal Asyraf jugak suatu hari nanti :)


Tuesday, November 27, 2012

Semester Satu di Universiti

Assalamualaikum.

Mencorat-coret lagi ku di malam ini.

Sedar tak sedar, tinggal sebulan je lagi nak habiskan sem satu. Cepatnya masa berlalu.

Bagi saya, pelajar sem satu adalah pemegang lesen percubaan. Masa nilah semua pelajar mengorak langkah pertama, meredah jalanan di universiti yang berliku-liku. Kadangkala tersepak batu-batuan di jalanan lalu jatuh tersungkur di tengah jalan. Namun, berbekalkan semangat juang yang tinggi, kita bangkit semula. Dari situlah kita dapat mengenal diri sendiri. 

Perkara pertama yang kita perlu buat adalah kenalpasti, apa matlamat kita di sini? 

Adakah sekadar pergi kelas mendengar kuliah, lalu pulang ke bilik dan membaca nota serta menyiapkan tugasan?

Atau

Adakah kita perlu mengikut telunjuk para senior yang mengarahkan kita untuk membuat itu dan ini?

Para senior di luar sana memang gemar melaungkan ideologi bahawa untuk merebut peluang pekerjaan, seorang siswa atau siswi haruslah aktif berpersatuan. 

Sejauh manakah kebenaran di sebalik kata-kata itu?

Adakah pembelajaran di dalam kelas itu sendiri tidak membawa kita ke arah persediaan untuk menjadi seorang pekerja yang baik?

Bukankah melalui assignment berkumpulan, kita dapat memupuk nilai kepimpinan dalam diri? 

Siapakah pemimpin?

Seorang pemimpin itu haruslah lebih berpengalaman serta berpengetahuan lebih luas daripada orang lain. Pemimpin tu seseorang yang perlu bergerak dengan lebih pantas daripada orang lain. Masa orang lain masih 'tidur', dialah yang kena 'berjaga' untuk membuat pelan perancangan untuk kumpulannya. Dia juga perlu bahagikan tugas secepat mungkin agar anak-anak buahnya dapat memulakan tugas dengan lebih cepat. Dia perlu memantau anak-anak buahnya. Kena tahu progress anak-anak buah dia. Dah mula ke? Belum mula ke? Dah siap ke? Belum siap ke?  Barulah dapat hasil kerja yang baik. Nampak tak nilai-nilai ni sebenarnya membantu kita dalam mencari peluang perkerjaan?

Bagaimana pula dengan komitmen kita?

Pergi ke kelas, tak pernah ponteng. Kesibukan kehidupan di kolej kediaman tak mendorong kita untuk ponteng kelas sesuka hati kerana kita tahu yang mana prioriti. Ceritakan yang kita sangat komited dengan apa yang kita usahakan. Kalau dapat tugasan, ceritakan bagaimana usaha kita untuk menghasilkan kerja yang berkualiti.

Perasan tak? Perkara penting yang kita perlu tonjolkan adalah sikap. Graduan berkelulusan yang tinggi memang menjadi pilihan tetapi sikap yang baik akan memenangi hati.

Betul ke kalau aktif berpersatuan, nanti senang dapat kerja?

Bagi saya bergantung pada kesesuaian pekerjaan. Kalau kerja yang kita mintak tu memang memerlukan kita untuk berinteraksi dengan manusia, memang perlu kemahiran komunikasi yang tinggi. Kalau bekerja dengan barang, tak perlu kemahiran yang sangat tinggi tu. Jadi, jangan terlalu mengikut cara orang lain. Ikut keperluan sendiri.

Nak aktif, boleh? Boleh, tapi kena pandai-pandai cari program yang baik. Jangan sampai bebas bergaul antara lelaki dan perempuan. Mengagung-agungkan budaya Hedonisme. Bukankah ini yang menyumbang kepada gejala sosial yang akan meruntuhkan akhlak umat Islam? Ada baiknya mengikuti program untuk memantapkan kemahiran diri seperti kelas fotografi, memasak dan sebagainya. Juga ada baiknya menyertai program-program untuk memantapkan sahsiah diri seperti usrah dan ceramah agama kerana kejayaan bukan sahaja diukur dari segi akademik, malah sahsiah juga. Semoga kita menjadi mahasiswa dan mahasiswi cemerlang mengikut acuan Islam. Syurga menanti di sana. In Shaa Allah.

P/S: Jaga pointer. Jaga pointer.

Berat otak baca blog ni, ye dok?

Senyum sokmo.

Macam Danbo :)





Thursday, October 18, 2012

Me: A Better Muslimah

Aku ingin menjadi wanita muslimah yang lebih baik.

Yang sentiasa menjaga maruah diri, agama, bangsa dan negara.

Memang benar, bukan mudah nak menjaga maruah diri .

Sebelum keluar rumah, kena check pakaian dulu.

Baju ketat ke tidak? Jarang ke tidak? 

Cukup labuhkah tudung yang dipakai? Dari belakang nampak bentuk badan ke?

Pakai stokin ke tidak?

Pergaulan dengan lelaki, terlepas bebas ke tidak?

Sikap macam mana?

1st class ke tidak?

Kenalah tip top.

Postif sokmo.

Kena buat baik dengan semua orang.

Bilik pulak sentiasa nampak kemas.

Sentiasa on time dalam segala urusan.

Barulah nampak keindahan Islam tu.

Sekarang ni, banyak betul nak kena ubah.

Aku akan perbaiki sehari demi sehari.

Terima kasih kepada awak yang sentiasa membimbing saya ke arah kebaikan.

Semoga aku dapat jadi seorang role model yang boleh menceminkan keindahan Islam.

Semoga aku dapat jadi seorang anak yang menjadi kebanggaan ibubapa.

Semoga aku dapat jadi seorang isteri yang menjadi kebanggaan seorang suami suatu hari nanti.

Aku sedar aku hanyalah insan biasa-biasa sahaja.

Akan ku cuba untuk menjadi yang terbaik untukmu.

Insha Allah.

Thursday, September 27, 2012

Selemah-lemah Iman

Stokin.. Stokin..

Bukan aku tak tahu kena pakai stokin.

Tapi banyak sangat bagi alasan.

Sekarang rajin sikit nak pakai.

Itu pun sebab cuaca panas.

Pakai stokin sebab panas.

Selemah-lemah iman.

Alahai.

Wednesday, September 26, 2012

Anjakan Paradigma

Assalamualaikum.

Semalam ada kelas amali bio.

Barulah tau ada sorang student tengah pregnant!

Sebelum ni tau umur student tu 27 tahun.

Tapi tatau pun dia dah kahwin!

Bestnye akak tu bawak baby dalam rahim pergi kelas!

So, kat dalam kelas saya ada baby!

So sweeeeeeeeeeeeeeet!!!!

Setakat ni dapat tau 2 orang students yang dah kahwin.

Yang 1st year tu baru kahwin.

Tapi kena duduk kat asrama lah pasal 1st year student memang kena duduk dalam hostel.

Suami beliau engineer.

Akak yang sorang lagi tu tak kenal sangat.

Tapi kalau tak silap dah 3rd year dah kot.

Saya pun nak kahwin jugak.

Nak bawak baby pergi kelas jugak, boleh?

Tapi kalau kahwin pun tanak la 1st year.

Tak best pasal xleh balik setiap minggu.

Every Saturday ada koku.

3rd year ke, 4th ye ke ok sikit.

Kalau fikir bz, ingat wanita berkerjaya lain tak bz ke?

Sama je ok.

Jadi, tolong jangan halang wanita yang berkerja sebagai seorang student ni daripada berkahwin.

Motif entri ni?

Nak bagitau, saya sedia dipinang ketika masih bergelar student.

Tu aje, heee :D

Tuesday, September 11, 2012

Hai Universiti

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, dah selamat dah saya bergelar seorang siswi di universiti yang sangat hijau ni.

Sesungguhnya, saya memang dah jatuh cinta pada universiti ni!

Suasana kehijauan yang indah, ada dusun buah-buahan. Macam berada di kampung sendiri. I like it!!!

Namun pada mulanya, perasaan saya masa pertama kali menjejakkan kaki ke sini hanyalah sedih semata-mata. Sedih sangat, campur terharu sampai terasa sebak di dada.

Rasa sebak sangat. Mestilah. Walaupun ayah dan ummi tak dapat hantar saya ke sini, ada ramai famili yang hantar saya. Ada opah, mak yang, my twin sis, my youngest sis, famili Chu, famili Achik. Terharu sangat tau. Rasa macam nak berderai-derai air mata. Masa tu memang cover macho habislah. Dalam hati ni dah banyak kali pesan, universiti ni dekat je dengan rumah Achik. Dorang semua dekat dengan awak, ok. Gagahlah sikit. Alhamdulillah. Memang jadi gagahlah pastu.

Orientasi tu, bolehlah.

Tapi memang mengundang rasa rindu pada tilam dan bantal jugaklah, heeee :D

Now, kelas dah start.

Sibuk sangat, banyak duduk kat kampus je. Dah habis semua kelas, baru balik kolej.

Semoga Allah beri saya kekuatan untuk melalui segala ujian dan rintangan yang ada. Insha Allah.

Hwaiting!

Friday, August 31, 2012

My 23rd Birthday I

Assalamualaikum.

Hari ni 31 Aug 2012, ulang tahun kelahiran saya yang ke-23. Alhamdulillah, hidup lagi hamba Allah yang bernama Fairuz ni.

Kadang-kadang fikir pasal mati ni, takut!

Takut sebab tak tahu nanti mati kat mana?

Takut sebab tak tahu nanti mati gaya apa?

Gaya bebaskah? Kuak lentangkah?

Harap-harap dapat mati dengan mudah, mati dengan cara baik serta tersimpan segala keaiban diri. Amin. Insha Allah.

Terkenang pulak pada detik-detik indah sambutan hari lahir yang pernah saya lalui dulu.

Masa tingkatan 3, ummi tempah kek hari lahir saya dan kembar saya gambar bendera Malaysia. Celebrate birthday sama-sama dengan kembar tersayang kat rumah opah. Happy sangat masa tu. Thank you so much ummi!

Masa form 4 & form 5, tiap-tiap tahun sambut birthday atas pentas kat sekolah. Masa sambutan hari kemerdekaan, mesti ada acara potong kek untuk anak-anak merdeka. Seronok memang seronok. Tapi tak sedap bila ada yang rasa menda ni unfair. Bagi saya menda ni rezeki. Setiap anak yang lahir di dunia ni memang dah ditetapkan rezeki masing-masing. Just go with the flow. Rezeki saya camni, rezeki orang lain entah-entah lebih lagi. Bersyukur jelah dengan apa yang kita dapat.

Masa umur 18 tahun, beli kek Secret Recipe pulak. Even kek tu mahal, ayah bagi duit jugak. Ummi belikan. Thank you ummi and ayah for making my day! Terharu! :'( Masa umur 19 tahun sampai umur 20 tahun memang makan kek ni je seingat saya.

Masa umur 21 tahun, celebrate dua kali. Satu beli cupcakes comel dengan Yummy's Bite. Satu mak saudara saya belanja kek. Terharu sangat mama Irfan belanja kek pastu belikan hadiah comel untuk saya dan kembar saya! I was so happy for it! Thank you so much Cik Za!



Ohhh ya! Masa umur 21 tahun ni, ada belated birthday surprise from my housemates! Terharu ada kawan-kawan yang sudi celebrate birthday saya! Mekasih banyak-banyak Quya, Scha, Deqya, Wani, Ecah, Yana dan Ila! I won't forget the memories :)

Masa umur 22 tahun, saya buat cupcakes tapi simple je. Rasa pun bolehlah, 1st time buat. Itupun bergurukan youtube, hehe. Balik kampung, adik saya buat moist choc cake utk saya dan kembar saya. Celebrate birthday kat McD, pastu bawak kek dalam pinggan. Haru betul, hihi. Thank you my adik for the cake! Lebiu!

Tahun ni, saya jauh dari ummi dan ayah. Nampaknya telefon jelah. Eh, tapi tak pulak dapat sms hadiah hari jadi dari hotlink. Memang tak dapat ke? Tak best la camni, sob sob :'(

Hari ni ada someone nak belanja makan McD. Kalau jadi, alhamdulillah. Terima apa-apa jelah cara sambutan kali ni. Walau tak meriah sangat pun terima jelah. Awak tu dah besar pun, jangan nak berjiwa kanak-kanak sangat la kan.. hihi.

By the way, saya dah dapat hadiah yang sangat best pun! Kembar saya bagi hadiah beg Roxy kat saya! Selama ni masuk kedai Roxy hanya mampu jeling-jeling dari jauh je. Kali ni betul-betul memilikinya! Alhamdulillah. Thank you so much, Kak Yang! I'm so happy tau! Sayang kak yang banyak2!

Baru dapat sms happy birthday from my darling mummy chula. Alahai murah betul air mata aku ni. I miss my ummi so much! I love her so much! Thanks a lot for everything ummi! I love you soooooo much!

Wednesday, August 01, 2012

Si Peminta Sedekah

Assalamualaikum.

Tadi saya pergi bazar Ramadan @Stadium. Biasalah, kat bazar Ramadan mesti ada pengemis-pengemis yang meminta sedekah.

Masa tunggu mak saya beli satay, saya ternampak ada seorang anak Cina jalan berpimpinan tangan dengan ibu dia. Anak Cina tu panggil ibu dia, sambil memandang ke arah pengemis tu. Dia tarik ibu dia menuju ke arah pengemis tu. Kemudian dihulurkannya duit kertas kepada pengemis tu.

Ya Allah, suci hati anak kecil tu.

Saya kagum dengan dia.

Saya sangat memandang rendah pada golongan pengemis. Pada pendapat saya, kenapalah mereka ni tak nak pergi kerja? Pastu saya pernah tengok drama, ada tunjuk pengemis yang berpura-pura sakit untuk minta sedekah. Boleh dapat untung beribu-ribu sebulan. Sebab tu saya takut kalau ada pengemis-pengemis yang menipu camtu. Sehingga suatu hari saya terbaca satu ayat yang melibatkan golongan pengemis ni dalam Al-Quran. Saya insaf bila baca ayat tu. Baru sedar, siapalah kita nak judge orang lain? Kalau hati kata nak bagi, bagilah dengan niat kerana Allah. Peminta sedekah yang menipu tu, antara dia dengan Allah. Tak perlu risau tentang tu.

Bersedekah ada banyak kebaikannya. Bulan Ramadan ni, pahala pun lebih.

Rebutlah peluang ni sebaiknya. Biar tamak pahala, jangan tamak dosa.

Kat sini ada satu lagu yang berkaitan dengan sedekah.

Nyanyian penyanyi comel dari seberang, Gita Gutawa.

Dengar ye!


Persedian Menuju ke Gerbang Itu

Assalamualaikum.

Lebih kurang sebulan lagi dah nak masuk belajar. Takut pun ada ni. Maklumlah, dah lama bercuti. Hari-hari pun boleh buat apa yang saya nak. Nak tidur bila-bila pun tak ada masalah. Lepas tu, kurang tekanan hidup. Nanti dah sambung belajar, Allah bagi masa 24 jam sehari pun tak pernah cukup. Tak dapat nak dibayangkan!

Sekarang ni dah fikir pasal belajar. Tengah fikir nak pilih minor bidang mana. Kalau ikut skop kerja, entahlah. Tak ada idea sangat. Tapi rasa macam malas nak peningkan kepala sangat. Siapa kata saya nak pergi kerja? Saya nak jadi surirumah la, ikut suka la nak belajar bidang mana pun kan?

Saya rasa saya nak belajar untuk tambah ilmu, luaskan pengetahuan. Mungkin dengan cara tu, dapat saya berbakti kepada insan yang memerlukan. Kalau dah tertulis dalam suratan takdir suatu hari nanti saya akan bekerja, insya-Allah saya akan bekerja. Saya serahkan saja pada Allah hal-hal rezeki ni :)

Sebenarnya banyak lagi perkara yang belum selesai ni. Belum cuci gambar saiz passport, belum buka akaun CIMB, belum beli nombor pin BSN, belum ambil IC, belum print dokumen konvo, belum print senarai subjek, belum bayar yuran, belum beli barang-barang. Memang kena buat senarai pendek pun, kan? Kalau tak memang boleh lupa. Pelan-pelan kayuhlah Cik Fairuz.

Moga Allah permudahkan urusan insan yang lemah ini. Ameen.


Tuesday, July 31, 2012

Kad Pengenalan Baru

Assalamualaikum.

Saya buat kad pengenalan baru semalam. Kena charge RM10 je pun. Sebenarnya ni kad pengenalan kedua saya selepas saya memiliki kad pengenalan pertama yang wajib dibuat masa umur 12 tahun. Alhamdulillah setakat ni tak pernah hilang, tak pernah rosak. Cuma rupa kad pengenalan saya dah tak cantik dah. Hitam legam sikit, hehe. Kad pengenalan saya ni nyaris tak rentung dalam peristiwa kebakaran hampir 6 tahun yang lalu tau. Alhamdulillah, selamat :)

Saya dah banyak kali berpindah-randah sebelum ni, tapi sekali pun tak pernah tukar kad pengenalan. Sesedap rasa je, kan? Dah la rumah lama tu dah tak wujud lagi. Kalau mati kat mana-mana, entah macam mana polis nak cari keluarga saya. Thank God masih bernyawa lagi :)

Kali ni nak tak nak kena tukar kad pengenalan baru jugak. Bahaya weh. Kalau jadi apa-apa kat saya, siapa yang susah? Diri sendiri jugak, hew hew.

Ok, berbalik kepada cerita. Staff kat JPN bagitau, boleh semak status permohonan di website JPN. Klik sini.


Bagus betul JPN ni. Senang nak tau kad dah siap ke belum. Lagi bagus, tak sampai 24jam dah siap ok. Suka! Suka! suka!


Alahai. Ingatkan lambat siap. Nak pergi Rabu petanglah kot. Nak tunggu stok baru Tudung Bawal Aidijuma, hehe.

Ok, bye!

Saturday, July 28, 2012

Medical Check Up II

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, dah siap dah medical check up. Banyak jugak nak kena check ye?

Mula-mula ketinggian saya disukat. Ajaib sikitlah sebab tinggi saya naik 1cm. Sebelum ni, 145cm aje. Sekarang dah 146cm. Musykil jugak, sejak bila tulang-temulang saya memanjang 1cm ni? Heheeee :D

Lepas sukat tinggi, kena timbang berat badan pulak. Berat badan saya masih 42kg macam dulu. Tak menaik, tak menurun. Ok la, ye dok?

Macam biasalah kena tunggu giliran. Tak lama kemudian, saya dipanggil masuk bilik doktor.

Doktor tanya ada penyakit ke? Pernah kena bedah ke? Lepas tu, doktor check kadar denyutan nadi, check tekanan darah, check paru-paru & jantung.

Then, doktor suruh baring. Doktor check kat bahagian abdomen. Doktor tekan-tekan kat area rahim. Perut pun sama. Doktor check dengan stetoskop kat bahagian dada. Lagi, doktor duduk suruh melunjur, angkat kaki ke atas. Lepas tu, buat ujian buta warna, ujian penglihatan. Last sekali kena check jenis darah. Saya berdarah O! Tu dia. Doktor siap bagi simpan buat kenangan lagi, hew hew :D

Kad jenis darah saya

Semalam staff tu kata RM50, tadi kena charge RM33 sahaja. Maknanya, kos untuk medical check up saya hanya RM58 sahaja. Murah, kan? Kalau nak murah, buatlah medical check up di Poliklinik Taqwa :)

Tapi untuk girls, better tanya dulu ada doktor perempuan ke tidak. Nanti kalau kena check dengan doktor lelaki mesti tak selesa kena tarik lengan baju nak dekat sampai celah ketiak. Tangan dipegang-pegang oleh doktor lelaki. Doktor lelaki tekan-tekan bahagian abdomen. Tak best, kan? Carilah doktor perempuan ye!

Sekian.

Friday, July 27, 2012

Medical Check Up

Assalamualaikum.

Hari ni saya pergi buat medical check up.

Mula-mula pergi Poliklinik Taqwa. Saya diminta supaya membuat pemeriksaan x-ray di Hospital Pantai Puteri sebab kat klinik tu tak ada servis x-ray rupanya. Charge yang dikenakan untuk x-ray adalah RM25 sahaja, bayar di hospital. Charge untuk pemeriksaan lain pula RM50. Jadi semuanya RM75.

Tanpa melengahkan masa, saya & ayah saya pun bergegas ke hospital tu. Dah sampai, nak cari parking susah. Penuh aje. Pergi park kereta kat depan tadika je, huuuu... Nasib baik tak kena saman, hew hew.

Setibanya di hospital, pergi unit pengimejan diagnostik. Kat situ saya pergi mendaftar dan tunggu giliran. Lama tak lama jugak, lepas tu nombor giliran saya dipanggil. Kena ikut juru x-ray pergi bilik x-ray. Juru x-ray semua lelaki buat i sangat nervous ok. Juru x-ray yang incharge saya berbangsa India. Nasib baik India. Kalau Melayu lagi la seperti ku bernafas dalam air ;)

Kena tukar baju di dalam bilik persalinan. Juru x-ray bilang apa yang perlu ditanggalkan. Mujurlah India yang sebut ok. Tak segan sampai rasa seperti bernafas dalam air. Tapi apa yang membuatkan saya sangat frust adalah tak pakai anak tudung. Tak terfikir pun kena bukak tudung. Masa tingkatan 3 dulu pun pernah kena x-ray, tapi tak ingat pulak pasal ni. Geram betul! Lepas tu tak boleh pakai rantai. Jenuh nak bukak, tapi susah sangat. Sebelum ni kalau nak bukak rantai mesti mintak orang lain yang tanggalkan. Takkan nak mintak abang manis tu yang bukak, kan? Tak manis, tak manis. Sudahnya juru x-ray tu suruh geget aje rantai tu. Habis cerita. Moral of the story, jangan pakai rantai masa nak pergi x-ray ok.

Tadi saya perasan, saya seorang je gadis Melayu muda remaja. Patutlah pun mereka gedik sangat masa saya cakap thank you tadi. Semua jawab sama-sama ala-ala lembut ayu gitu. Amboi, mengada betul!

Ekcalli, urusan gue belum selesai. Esok nak pergi klinik, buat urine test, check tekanan darah, ambil darah. Tak sukanyeee ujian2 ni. Sabar jelah...

Monday, June 04, 2012

Rindu

Assalamualaikum.

I MISS THIS BLOG!

really.

;)
 
Spektrum Cinta © 2008 ♥ Template by B.K