Sunday, April 25, 2010

Result Semester Dua

Assalamualaikum

Result semester dua dah keluar tadi. Cukup lama penantian saya, dari pukul 12 tengah hari check, tak keluar juga. Akhirnya, dalam pukul 3 petang barulah dapat result.

Keputusan kali ini tidak mencapai sasaran saya. Nak tulis panjang-panjang pun tak ada mood sebenarnya. Namun, saya bersyukur sebab semua subjek lulus. Tiga subjek mencapai sasaran iaitu Introduction to Arabic Language (Miss Munira), Introduction to Islamic Early Childhood Education (Madam Norazah), Malaysian Studies (Madam Norliza) dan tiga subjek lagi iaitu Islamic Education (Madam Asma'), Islamic Studies (Madam Siti Fatimah Hidayah) dan Intermediate English 2 (Madam Rumitha) hanya memuaskan.

Syukur sebab lulus semua subjek. Saya bertekad untuk memperbaiki kelemahan diri. Semester 3 nanti, saya mahu jadi Fairuz Ashikin yang baru. Kekalahan yang lalu perlu ditebus! Yang penting, niat perlu betul. Jangan tersasar!

Sekalung penghargaan kepada para pensyarah, keluarga dan rakan-rakan yang banyak membantu saya sepanjang perjuangan dalam semester kedua. Saya tahu, ucapan terima kasih ni belum dapat membalas jasa kalian. Doa saya, semoga Allah memberkati jasa dan pengorbanan kalian. Amin.

Saturday, April 24, 2010

Detik Berharga Bersama BFF

Assalamualaikum

Hari ni saya happy sangat, alhamdulillah. Tercapai juga hasrat saya untuk makan di Pizza Hut dengan BFF saya. Siapa lagi BFF saya kalau bukan my biological sisters! Makan dengan kakak dan adik-adik, Fifi dan Kiki. Sayang sekali kakak kembar saya, Eca tak dapat join sebab tak balik Ipoh.

Nak tahu, pertama kali dalam sejarah saya pakai tudung yang menjadi kegemaran wanita zaman sekarang ni di luar rumah. Saya pakai selendang! Boleh dikatakan ala-ala tudung Wardina. Ini bukanlah fesyen tudung Yuna, okay. Kalau nak tahu perbezaan tudung Wardina dengan tudung Yuna sila cari sendiri di google.com.my Jawapannya ada di sana ;D

Bukan apa, adik saya suruh siap cepat. Sudah kelaparan yang terlampau. Demi menjimatkan masa, saya langsung tak gosok pakaian. Selendang jenis Pashmina tidak berkedut, jadi boleh terus pakai sahaja. Baju dan seluar pun saya pilih yang jenis tak nampak kedut sangat.

Mula-mula, kami pergi ke Restoran ****** yang beroperasi di ******. Adakah patut mereka biarkan kami menunggu macam kami ni pemilik masa yang boleh mengembalikan masa yang terbuang di situ. Bila dah lama menunggu macam boneka ditambah lagi melihat pelanggan lain yang terdahulu datang macam terpaksa menunggu lama hidangan siap, kami angkat kaki meninggalkan restoran itu. Jangan marah, nanti kena jual! Bak kata Allahyarham Tan Sri P. Ramlee.. heeehhee.

Kami menukar destinasi. Destinasi seterusnya ialah Restoran Pizza Hut yang terletak di Tesco Ipoh. Alhamdulillah, kedatangan kami disambut dengan mesra oleh pekerja restoran itu. Barulah rasa dihargai!

Ehem.. ehem. Tekak mengada-ngada sebentar. Selepas pesanan diambil, adik saya perasan ada sehelai kertas macam resit. Kertas tu dibelek. Cis, ada nombor telefon rupanya. Mr F mahu berkenalan, dengan 3 orang sekali, kah? (Saya dikecualikan) ;D Tamak sungguh! Saya katakan pada BFF saya, kenapa tak letak email, boleh juga add kat Facebook. Hanya dibalas dengan senyuman. =b Tiada siapa yang mahu simpan nombor telefon tu. Akhirnya, kertas itu diselitkan di brochure kat atas meja. Lelaki sekalian, jangan tiru aksi ini di mana-mana sahaja! Harus ada rasa malu.

Alhamdulillah, Thai Seafood yang menjadi kegemaran sudah dimakan dengan penuh emosi. Hati pun senang. Seronok sangat dapat luangkan masa dengan BFF saya. Although kadang-kadang gaduh dengan korang, saya tetap sayangkan korang. Saya sayangkan korang sepenuh hati tau. Saya mengusik sampai korang rimas pun sebab sayang. Mengerti?

Terima kasih BFF yang disayangi, sanggup bersusah payah untuk meredah jalan raya demi membeli tiket balik KL. Nanti mesti rindu kat korang! Kenang daku dalam doamu.

Friday, April 09, 2010

Talib al Habib - Light of Dawn



I wake with the light of the dawn whispering
With joy in my heart and with praise on my lips
In stillness and twilight I stand before you
Bowing, prostrating I call Allahu

My eyes see your beauty in the dawn’s golden hues
My ears hear the thunder as it glorifies you
The rhythm of my heart beats the sound of your name
My breaths rise and fall with the tide of your praise

My soul knew and loved you before I was born
And without your mercy is lost and forlorn
Wherever I may wander down the pathways of life
My cry to you, oh my Lord, is ‘guide me to light’

Through all fear and helplessness, to you do I turn
For your breath of healing and peace do I yearn
For all that I have, my Lord, all that I am
Is from You, is for You and to You will return

Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Hayyu, Ya Qayyum

Monday, April 05, 2010

Dugaan Seorang Perantau

Assalamualaikum

"Deqya, akak sedih ni. Deqya nampak akak macam orang yang ada masalah tak?", soalku pada seorang housemate.

"Tak ada pun Deqya tengok", balas Deqya.

Sejak akhir-akhir ni emosi saya kurang stabil. Secara lahiriah, saya nampak seperti tiada masalah. Sekalipun saya ada masalah, saya tak retilah tunjuk mood swing macam orang lain. Kalau dicuba seribu kali pun, tentu gagal! Mesti senyum, kalau orang senyum kat saya. Mesti ketawa, kalau ada sesuatu yang melucukan di depan mata.

Walau macam mana pun, saya rasa saya bukanlah seorang yang pandai menyembunyikan perasaan, tetapi saya tidak pandai meluahkan perasaan. Sebenarnya, malu juga nak ceritakan masalah peribadi pada orang lain.

Namun hati saya mudah tersentuh andai ada yang perkara yang kurang menyenangkan terjadi pada saya. Pernah Hamba Allah ni put blame on me after i said sorry to her, entah macam mana saya boleh tinggikan suara pada dia. Bila dia berlalu pergi meninggalkan saya, baru saya tersedar yang saya dah bertindak di luar kawalan. Saya sendiri terkejut dengan tindakan saya!

Sebenarnya, ada sesuatu perkara yang telah membuat saya berkecil hati. Yang saya simpan sampai berkulat. Pedihnya hati bila luka dibiarkan bernanah. Mungkin saya perlukan masa untuk menyembuhkan luka di hati. Menangislah selagi ada air mata. Bertahanlah selagi tubuh masih bernyawa.

AZIMATKU

Pejuang, di mana pun ada ketenangan. Di mana pun ada kebahagiaan. Bila insan kenal pada Tuhan, kasih sayang dan pembelaan-Nya bagi insan yang menyerahkan jiwa dan raga kepada Allah.

Berlalulah episod sepi. Aku mahu merasai kenikmatan bahagia itu. Hati ini rapuh, teguhkanlah dengan kasih sayang-Mu, Ya Rabbi.

Thursday, April 01, 2010

 
Spektrum Cinta © 2008 ♥ Template by B.K